Sayfa İçi SEO (On Page SEO) Nasıl Yapılır ? - Forumum - Webmaster Forum - Teknoloji Forumları
Forumum - Webmaster Forum - Teknoloji Forumları
Tema:
Kayıt
  #1  
Alt 27-07-2020, 02:04:42
Alexander Graham Bell adlı üyenin avatarı
Platin Üye
 
Manisa Şubesi
Üyelik Tarihi: 10-02-2010
Mesajlar: 11.047
Konular: 6170
Standart Sayfa İçi SEO (On Page SEO) Nasıl Yapılır ?

SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu basit fakat bir o kadar da zor bir işlemdir. Yapacağınız en ufak bir hata tüm emeklerinizin boşa gitmesine sebep olabilir. Bu nedenle yaptığınız her işlemi çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız.
SEO’yu 2 ayrı aşamaya bölebiliriz.
Sayfa İçi SEO
Sayfa Dışı SEO
Bu aşamalar birbirinden farklıdır. Her iki aşamada da farklı işlemler yaparsınız. Ve bu işlemleri yaparken dikkatli olmanız ve emin adımlarla ilerlemeniz önemlidir. Bu yazımızda Sayfa İçi SEO Nasıl Yapılır? konusunu ele alacağız.

Sitenin Kod Yapısı
Sayfa içi SEO’da en önemli unsur sitenin altyapısıdır. Daha doğrusu sitenin kodlamasıdır. Bir site ne kadar basit kodlanmışsa o kadar kolay optimizasyon yapılmasına olanak sağlar. Yani tek bir satır kod ile yapılabilecek bir işlemi sayfalar dolusu kod ile yapmak hem gereksizdir hem siteyi ağırlaştırır. Bu nedenle On Page SEO için birinci adım sitenin kod yapısını incelemektedir.
Kod bilginizin siteyi düzenlemenize olanak sağlayacak kadar iyi olduğunu varsayıyoruz. Google bir siteyi önce “Header” bölümünden taramaya başlar. Yani site yukarıdan aşağıya doğru bir şekilde yüklenir. Bu nedenle sitenin header.php dosyasında ne kadar gereksiz kod varsa site o kadar geç açılır ve sitenin yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle <head></head> tagları arasında yer alan bütün gereksiz kodlar optimize edilmelidir. Örnek vermek gerekirse birden fazla css dosyası çağırılıyorsa bunu tek bir dosyada toplayıp çağırmak daha doğru olacaktır.


Yukarıda gördüğünüz gibi sitenin <head></head> tagları arasında çok sayıda css dosyaları çağrılmaktadır. Bunları genel bir CSS dosyası oluşturularak diğer CSS dosyaları bunun içerisine import edilebilir. Böylece <head> bölümünde sadece genel CSS dosyasını çağırmak yeterli olacaktır.

Örnek #1: Genel CSS dosyasına diğer CSS dosyalarını çağırma
@[Sadece kayıtlı kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]ort url(“[Sadece kayıtlı kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
@[Sadece kayıtlı kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]ort url(“[Sadece kayıtlı kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
@[Sadece kayıtlı kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]ort url(“[Sadece kayıtlı kullanıcılar bağlantıları görebilir. ])

Örnek #2: Head bölümünde genel CSS dosyasını çağırma

Pagespeed Ayarları
Google’ın sunmuş olduğu Pagespeed İnsights aracıyla sitenizi taratınız ve sitenizin hız değerlerini görürüz. Burada Google tarafından verilen hataları düzelterek sitenizin hızını yükseltebilirsiniz. Bu oldukça önemli bir adımdır. Bu hataları düzelterek sitenizin SEO puanını iyi derecede etkileyebilirsiniz.
Breadcrumb
Kullanıcı deneyimi Google için en önemli kriterlerden biridir. Bu nedenle kullanıcıların sayfasında rahat gezinmesi onları memnun eder ve sitenizin sadık bir kullanıcısı olabilir. Aşağıdaki bağlantıda yer alan Google tarafından belirtilen yönergelere ve sitenin tasarımına uygun bir Breadcrumb eklenmeli.

Site Haritaları
Bir sitenin en önemli bölümlerinden biri de site haritasıdır. Arama motoru botlarının siteyi daha hızlı gezebilmesi ve sitede yapılan bir güncellemenin arama motorlarına bildirilebilmesi için site haritası gereklidir.
Robots.txt
Kötücül botları, yetkisiz kullanıcıları sitenizin herhangi bir bölümüne girmesini engellemek için robots.txt kullanabilirsiniz. Ayrıca site haritanızı da robots.txt dosyanıza ekleyerek botları bilgilendirebilirsiniz.
Örnek
User-agent: *
Disallow: /wp-admin
Disallow: /wp-includes
Disallow: /wp-content
Allow: /wp-content/uploads
Allow: /wp-admin/admin-ajax.php
Sitemap: [Sadece kayıtlı kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
Alıntı ile Cevapla
İletişim